PŁONIE PUSZCZA SOLSKA!!!!

Sprawy związane z Tomaszowem Lubelskim i jego okolicami.

Postautor: Gość » 7 maja 2026, o 10:27

Trzeba podziękować Panom Romanowski i Ziobro, za zakup sprzętu gaśniczego z funduszu sprawiedliwości. Właśnie teraz ten sprzęt, ratuje Nasze lasy. Dziękujemy z całego serca Panu Zbigniewowi Ziobro, oraz Panu Marcinowi Romanowskiemu. Też by krzyk i lament, że PiS zakupił dwa black hawki, dla policji, że to zbędny wydatek. A teraz jeden z nich walczy z żywiołem, prowadząc regularny zrzut wody. Jeszcze raz dziękujemy partii Prawo i Sprawiedliwość, bez tego sprzętu, walka z żywiołem była by o wiele trudniejsza.

Postautor: Gość » 7 maja 2026, o 10:33

Trzeba podziękować Panom Romanowski i Ziobro, za zakup sprzętu gaśniczego z funduszu sprawiedliwości. Właśnie teraz ten sprzęt, ratuje Nasze lasy. Dziękujemy z całego serca Panu Zbigniewowi Ziobro, oraz Panu Marcinowi Romanowskiemu. Też by krzyk i lament, że PiS zakupił dwa black hawki, dla policji, że to zbędny wydatek. A teraz jeden z nich walczy z żywiołem, prowadząc regularny zrzut wody. Jeszcze raz dziękujemy partii Prawo i Sprawiedliwość, bez tego sprzętu, walka z żywiołem była by o wiele trudniejsza.
Szkoda, że jeszcze nie zakupili sprzętu medycznego dla naszych ubogich szpitali w TL i Biłgoraju.
Włodarze Ochotniczych Straży Pożarnych powinny teraz podziękować Ziobrze i reszce tej hołoty, że zamiast dla pokrzywdzonych pieniądze trafiły na 1 wóz bojowy wyprodukowany w Niemczech.

Postautor: Gość » 7 maja 2026, o 10:38

W chwili obecnej z żywiołem walczy dwa black hawki i trzy mniejsze śmigłowce.
Kwestia zakupu śmigłowców S-70i Black Hawk dla polskiej Policji, finansowanego częściowo ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej (NFOŚiGW), była przedmiotem krytyki ze strony polityków Koalicji Obywatelskiej (PO), w tym posłanki Gabrieli Lenartowicz.

Postautor: Gość » 7 maja 2026, o 10:41

Szkoda, że jeszcze nie zakupili sprzętu medycznego dla naszych ubogich szpitali w TL i Biłgoraju.
Włodarze Ochotniczych Straży Pożarnych powinny teraz podziękować Ziobrze i reszce tej hołoty, że zamiast dla pokrzywdzonych pieniądze trafiły na 1 wóz bojowy wyprodukowany w Niemczech.
Wielkie pieniądze dla szpitala w Tomaszowie. Dostał blisko 89 mln zł na rozbudowę

https://www.rynekzdrowia.pl/Inwestycje/Wielkie-pieniadze-dla-szpitala-w-Tomaszowie-Dostal-blisko-89-mln-zl-na-rozbudowe,245755,3.html#google_vignette

Postautor: Tommal » 7 maja 2026, o 11:29

Ty tak na poważnie? Przecież te autka od Ziobry i Romanowskiego to jeżdżą tylko na zawody strażackie bo do niczego się więcej nie nadają.

Postautor: Gość » 7 maja 2026, o 11:33

Ty tak na poważnie? Przecież te autka od Ziobry i Romanowskiego to jeżdżą tylko na zawody strażackie bo do niczego się więcej nie nadają.
Ty takie debilizmy sam wymyślasz, czy ktoś ci debilizmy podpowiada? Na zawody to ty jedź. Zawody w wyciąganiu du...y z wody.

Postautor: Gość » 7 maja 2026, o 11:43

Obecny rząd, to nawet wozów dla straży pożarnej, takich na zawody nie zakupił. I napisz, czym różni się wóz bojowy straży pożar, taki na zawody od takiego co jeździ do akcji?

Postautor: Gość » 7 maja 2026, o 11:45

Wielkie pieniądze dla szpitala w Tomaszowie. Dostał blisko 89 mln zł na rozbudowę

https://www.rynekzdrowia.pl/Inwestycje/Wielkie-pieniadze-dla-szpitala-w-Tomaszowie-Dostal-blisko-89-mln-zl-na-rozbudowe,245755,3.html#google_vignette
to od Ziobry czy z budżetu panstwa?
Nic mu nie pomoże. Szykuj już paczki będzie Ziobro siedział.

Postautor: Gość » 7 maja 2026, o 11:49

I napisz, czym różni się wóz bojowy straży pożar, taki na zawody od takiego co jeździ do akcji?
Pustaku już ci piszę
Oto główne różnice:
1. Przeznaczenie

Bojowy wóz strażacki: Służy do realnych działań ratowniczo-gaśniczych. Jest wyposażony w zbiornik wody, autopompę, sprzęt ratownictwa technicznego, medycznego i ochrony dróg oddechowych.Wóz na zawody: To zazwyczaj starszy, lekki wóz (często wóz OSP) lub specjalnie przygotowany pojazd, który służy wyłącznie do ćwiczeń i zawodów pożarniczych. Jego celem jest szybkie dowiezienie drużyny i sprzętu na tor przeszkód.

2. Wyposażenie i Konstrukcja

Bojowy wóz strażacki:Ciężar: Zazwyczaj znacznie cięższy (klasy lekkie, średnie, ciężkie).Sprzęt: Posiada bogate wyposażenie, w tym węże tłoczne i ssawne, prądownice, aparaty oddechowe, narzędzia hydrauliczne, agregaty prądotwórcze, drabiny.Autopompa: Wysokowydajna, przystosowana do długotrwałej pracy podczas pożarów.Wóz na zawody:Odchudzony: Zdemontowane są zbędne elementy, takie jak ciężkie wyposażenie, drabiny czy nawet kanapy w kabinie, aby zwiększyć mobilność.Sprzęt sportowy: Używa specjalnych węży sportowych (lżejszych, o innej średnicy), szybkozłączek ułatwiających montaż oraz zmodyfikowanych, szybszych motopomp.
3. Węże i Łączniki

Węże stosowane na zawodach są określane mianem „sportowych”. Są one znacznie lżejsze, bardziej elastyczne i mają mniejsze opory przepływu niż węże bojowe. Łączniki w wozach sportowych często są szlifowane lub wykonane z lżejszych stopów, aby skrócić czas łączenia linii wężowej.
AL.

Postautor: Gość » 7 maja 2026, o 11:54

to od Ziobry czy z budżetu panstwa?
Nic mu nie pomoże. Szykuj już paczki będzie Ziobro siedział.
Raczej ty prędzej pójdziesz pierdzieć w pasiak niż Pan Ziobro. Jak na razie, to nikt za Panem Ziobro, nie wystawł europejskiego nakazu aresztowania. Może być ścigany tylko i wyłącznie w Polsce .🤣🤣🤣

Postautor: Gość » 7 maja 2026, o 12:02

Pustaku już ci piszę
Oto główne różnice:
1. Przeznaczenie

Bojowy wóz strażacki: Służy do realnych działań ratowniczo-gaśniczych. Jest wyposażony w zbiornik wody, autopompę, sprzęt ratownictwa technicznego, medycznego i ochrony dróg oddechowych.Wóz na zawody: To zazwyczaj starszy, lekki wóz (często wóz OSP) lub specjalnie przygotowany pojazd, który służy wyłącznie do ćwiczeń i zawodów pożarniczych. Jego celem jest szybkie dowiezienie drużyny i sprzętu na tor przeszkód.

2. Wyposażenie i Konstrukcja

Bojowy wóz strażacki:Ciężar: Zazwyczaj znacznie cięższy (klasy lekkie, średnie, ciężkie).Sprzęt: Posiada bogate wyposażenie, w tym węże tłoczne i ssawne, prądownice, aparaty oddechowe, narzędzia hydrauliczne, agregaty prądotwórcze, drabiny.Autopompa: Wysokowydajna, przystosowana do długotrwałej pracy podczas pożarów.Wóz na zawody:Odchudzony: Zdemontowane są zbędne elementy, takie jak ciężkie wyposażenie, drabiny czy nawet kanapy w kabinie, aby zwiększyć mobilność.Sprzęt sportowy: Używa specjalnych węży sportowych (lżejszych, o innej średnicy), szybkozłączek ułatwiających montaż oraz zmodyfikowanych, szybszych motopomp.
3. Węże i Łączniki

Węże stosowane na zawodach są określane mianem „sportowych”. Są one znacznie lżejsze, bardziej elastyczne i mają mniejsze opory przepływu niż węże bojowe. Łączniki w wozach sportowych często są szlifowane lub wykonane z lżejszych stopów, aby skrócić czas łączenia linii wężowej.
AL.
To udowodnij pustaku, że wozy, które zostały zakupione dla straży pożarnej z funduszu sprawielieiści są właśnie tak wyposażone jak wozy na zawody strażackie. Na przykład wozy dla: OSP Rybnica, OSP Jezierska, OSP Osteredek, OSP Susiec, OSP Aleksandrów, OSP Parry, czy OSP Łosiniec. Wszystkie te wozy, są wozami na zawody. Bo z tego co wiem, a wiem, że wszystkie te wozy na zawody, biorą udział w gaszeniu żywiołu trawiącego puszczę Solską. Udowodnij pustaku, że jest inaczej.

Postautor: Gość » 7 maja 2026, o 12:14

Pozostaw skrzywionego samemu sobie bo tak go nie naprostujesz bo ma klapki na oczach jak jego wybrany, który polskie prawo rozumie w sposób jaki jemu pasuje.

Postautor: Gość » 7 maja 2026, o 12:17

Pytałeś się o różnicę, bo pojęcia nie miałeś, czym się różni wóz bojowy od wozu przeznaczonego na ćwiczenia. To pusty dzwonie Tobie wyjaśniłem, że jest zasadnicza różnica, chodź wszedłem w kompetencje innego Forowicza😁
A teraz umiłowałeś słówko UDOWODNIJ. Więc zacznij od siebie i najpierw ty udowodnij, że falbanka Zofijki jest nietknięta przez ciebie.

Postautor: Gość » 7 maja 2026, o 12:24

Pytałeś się o różnicę, bo pojęcia nie miałeś, czym się różni wóz bojowy od wozu przeznaczonego na ćwiczenia. To pusty dzwonie Tobie wyjaśniłem, że jest zasadnicza różnica, chodź wszedłem w kompetencje innego Forowicza😁
A teraz umiłowałeś słówko UDOWODNIJ. Więc zacznij od siebie i najpierw ty udowodnij, że falbanka Zofijki jest nietknięta przez ciebie.
Bardzo proste do udowodnienia. Nie wiem o czym mówisz.🤣🤣🤣
A teraz ty udowodnij to, że wozy zakupione dla OSP, przez Pana Ziobro, czy Pana Romanowskiego z funduszu sprawiedliwości, są wozami na zawody strażackie, a nie wozami bojowymi służącymi do akcji gaszenia pożarów lub innych akcji.

Postautor: Gość » 7 maja 2026, o 12:40

Byłem i widziałem.

Wróć do „Miasto, mieszkańcy, problemy...”