Krynice- budujemy grotę dla zimujacych nietoperzy

Sugestie oraz uwagi do władz miasta, powiatu i gminy.

Postautor: Monty » 11 lis 2023, o 02:08

Zapraszam do pomocy. Sobota- 18-11-2023 godz. 9 - 16.Krynice - północna strona zalewu, w połowie jego długości, przy starym zagajniku.
Ot historyja tematu. W 2021 w zimie znalazłem rozwalające się 2 komory po cegielni w Krynicach blisko zalewu ,wśród tarnin. Stwierdziłem tam 4 mopki- co przy otwartej przestrzeni wejścia i mrozie od -10stC jest rzadkością. W deszczowe dni IX'2022 znalazłem tam 1 os. nocka dużego ( rzadkość- dyrektywa UE). Potwierdza to ważność tego miejsca dla zimujących nietoperzy. Gatunki które zimują w naszych gminach maja lęgi w lecie w poblizu ok. 10km i to one chronią nas i plony rolników w polu przed plagami owadów. Nietoperze w PL żyją nawet 40 lat, ale maja 1-2 młode co roku. Mają wielu wrogów naturalnych ( głownie kuna, kot, lis i sowa) i wiele zagrożeń ze strony cywilizacji.
W 2022r pisałem pismo do gminy r i jeździłem na rozmowy do Wójta. Gmina nie mogła mi pomóc, bo to własność prywatna i RODO. Podano mi, że na tej działce właśnie trwają podziały majątkowe- kilka osób. Teraz we IX.2023- robiłem tam projekt nietoperzy i edukację w 5 szkołach gm.Krynice i Rachanie . Pani Z-ca Dyrektora szkoły pomogła mi uzyskać zgodę od właścicielki działki pani Krystyny. Do budowy groty nietoperzowej już przyłączyła się Szkoła w Krynicach. Są fotki na ich stronie FB.
W X.2023 ponownie poruszyłem temat z Władzami Gminy Krynice - tym razem uzyskałem możliwą pomoc- skoro mam zgodę właściciela. Użyczyli koparki mogą dać agregat, dadzą drzwi ( właśnie je wymieniają), z odzysku bruk, cegły, deski i odpady metalowe. Posiedziałem tam trochę godzin aby odkrzaczyć dojazd dla koparki oraz dowieźć materiały budulcowe. Pan Marek- operator koparki- wyśmienicie odsłonił dno pieczary do podłogi ceglanej i obok sprawił dołek na oczko wodne dla kumaków.
Chcemy wymurować ścianę czołową z drzwiami i wlotem dla nietopków. W środku montaż stosownych schronów dla tych ssaków.
Szerokość muru 3m, wys. 3m w centrum., grubość muru 50cm. Wszystkie materiały z tego co się otrzyma i najmniejszym kosztem własnym-bo kasy ni ma i nie będzie. Tak więc działamy do skutku.Tworzymy zimowisko dla nietoperzy w Krynicach jeszcze przed XII.

Postautor: Gość » 11 lis 2023, o 15:08

Fajny pomysł . Jak ma stać ta pieczara i rozwalać się co roku aż zostanie kupa gruzu i ziemi- to niech skorzystają nietoperze.
Zawsze to jakaś pamiątka historyczna, że ludzie kiedyś tu mieli fabryczkę i miejsce pracy. Zapewne władze komuny przyczyniły się do likwidacji tej prywatnej cegielni. Ciekawe kiedy wypalano tu ostatnią cegłę?

Postautor: Gość » 11 lis 2023, o 17:45

Nie ma nic gorszego niż zniewieściali faceci.

Postautor: Gość » 11 lis 2023, o 23:49

A jednak najgorszy jest wiatr. Jak w zimie wieje- to najlepszym facetom uszy marzną i ręce grabieją.

Postautor: Gość » 12 lis 2023, o 21:54

Jest o tej akcji post na FB.zamtop. 18-11-br od g.9.
Jak ktoś zechce pomóc jest wykaz prac i jaki sprzęt ogrodniczy trzeba zabrać ze sobą do pracy. Myśle że z dzieciakami także moża podjechać.
Darmowego jedzenia -chyba nie dadzą tym razem- a wakacje zawsze dawali na festynach.

Postautor: Monty » 14 lis 2023, o 23:43

Ja nie potrzebuję reklamować swojej osoby, ale warto posłuchać audycji radiowej Radia Lublin z dnia dzisiejszego o ochronie nietoperzy w Krynicach .
Audycja dotyczy budowy groty dla nietoperzy. Wójtowie i radni ( tworzący teraz budżety gminne na 2024)- zimujące u Was nietopki to jest darmowy majątek dla Gmin. Jeżeli będziecie mieli u siebie podobne adoptowane piwnice to uciążliwość owadów w lecie będzie mniejsza i rolnicy na opryski mniej wydadzą kasy. Posłuchajcie opowieści dzieci ze szkoły o potrzebie zachowania nietoperzy w gminie.
Patrz- fb.zamtop
Strona Radia Lublin- https://radio.lublin.pl/2023/11/nowe-domy-dla-nietoperzy-chcemy-odczarowac-wizerunek-tych-zwierzat-zdjecia/

Postautor: Gość » 16 lis 2023, o 20:05

Byłem tam. Już odkopali drugą komorę i położyli w niej fundamencik z trelinki.
Tylko na polnej drodze przy zalewie zrobiło się błotko po traktorze.

Wróć do „Władze samorządowe i polityka lokalna”