Post autor: Gość » 4 maja 2021, o 18:38
Świńskie mięso zastapimy larwami chrząszcza
Rada UE podjęła we wtorek decyzję o wpisaniu larwy chrząszcza mącznika młynarka (Tenebrio molitor) do katalogu produktów "nowej żywności". Suszone żółte robaki mogą być wkrótce dostępne w sklepach w całości, bądź w postaci sproszkowanej, jako składnik makaronu, ciastek czy ekologicznych kotletów.
Wtorkowa decyzja Rady to konsekwencja oceny przeprowadzonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Uznał on w styczniu br., że larwy są bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika, czyli mogą służyć za "zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla".
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/ciekawostki/news-larwy-chrzaszcza-dodane-do-katalogu-nowej-zywnosci,nId,5210556#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Świńskie mięso zastapimy larwami chrząszcza
Rada UE podjęła we wtorek decyzję o wpisaniu larwy chrząszcza mącznika młynarka (Tenebrio molitor) do katalogu produktów "nowej żywności". Suszone żółte robaki mogą być wkrótce dostępne w sklepach w całości, bądź w postaci sproszkowanej, jako składnik makaronu, ciastek czy ekologicznych kotletów.
Wtorkowa decyzja Rady to konsekwencja oceny przeprowadzonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Uznał on w styczniu br., że larwy są bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika, czyli mogą służyć za "zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla".
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/ciekawostki/news-larwy-chrzaszcza-dodane-do-katalogu-nowej-zywnosci,nId,5210556#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox